Tandreglering

Bor du i Skåne län och funderar på tandställning? Vi erbjuder tandreglering för barn, ungdomar och vuxna.

Tandreglering, eller ortodonti som det också kallas, behövs när tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller om det är något annat fel när du biter ihop. Exempelvis kan ett kraftigt under eller överbett göra att det blir svårt att bita av och tugga. Med tandställning kan tandläkaren förbättra tändernas läge och hur de möts när du biter ihop.

Oftast är det barn och ungdomar som behandlas, men även många vuxna kan behöva reglera sina tänder. Behandlingen brukar ta ett till två år.

Frågor och svar

Var kan jag få tandställning?

Vi erbjuder tandreglering i våra kliniker.

Vem kan få tandställning?

Barn och ungdomar kan få tandregleringen betalad av landstinget. Rådfråga er vanliga tandläkare som vid behov ordnar att barnet får träffa vår specialist.

Barn och ungdomar med tandregleringscheck

Om urvalstandläkaren bedömer att ditt barn har tillräckligt stort behov av tandreglering får ni en tandregleringscheck. Välkommen att kontakta vår klinik i Malmö eller Staffanstorp.

Alla kan få hjälp med tandreglering

Även om ditt barn inte får erbjudande om tandreglering på landstingets bekostnad eller om du är vuxen, kan du självklart kontakta oss och få hjälp med tandreglering på egen bekostnad.

Olika slags tandställningar

Vid vissa typer av bett fel kan du få en avtagbar tandställning, som kan tas bort när du till exempel ska äta eller borsta tänderna.

En tandställning som sitter fast är det som vanligen används för att flytta tänderna. Den kan se ut på olika sätt och vara placerad på baksidan eller på framsidan av tänderna.

Det allra vanligaste är en tandställning med fästen i form av små plattor av metall – kallas ofta för ”räls” – men fästena kan också vara av plast eller keramik. Fästena limmas fast på tändernas framsidor och går inte att ta bort när man till exempel ska borsta tänderna.

En fastsittande tandställning kan användas i överkäken eller underkäken eller på båda ställena samtidigt.

En behandling med fast tandställning innebär ofta att matrester och beläggningar lättare fastnar på tänderna. Var därför extra noga med din munhygien, så är det ingen risk för hål i tänderna bara för att du har en tandställning.

Om tandställningen går sönder

Det händer att fästena lossnar eller att metallbågen/tråden glider åt sidan eller böjer sig. Därför ska du undvika att bita i hårda eller sega saker. Om det händer något med tandställningen ska du naturligtvis komma till oss. Vänta inte, då kan behandlingen ta längre tid. Det gäller också om den stabiliserande tråden skulle lossna.

Tandställning – skötselråd

Med tandställning får du ta nya grepp och sköta om din mun extra noggrant. Här får du tips och råd.

I början känns tandställningen ofta ovan och obekväm. Tänderna kan ömma och tandställningen kan skava. Det brukar gå över inom en vecka. Kanske behöver du sätta lite vax, som du får av din tandläkare, på de delar som skaver.
Tandställningen sliter inte på dina tänder, men det kan bildas bakterier och karies under tandställningen. Därför gäller det att du satsar extra mycket på din munhygien. Morgon och kväll måste du sköta dina tänder extra noga. Och du behöver tänka extra noga på vad du stoppar i munnen.

Gör rent morgon och kväll

Räkna med att det tar fem till tio minuter att rengöra tänderna varje morgon och kväll. Vid tandställningens bågar och fästen fastnar det ofta matrester och bakterier. Därför räcker det inte med vanlig tandborstning och fluortandkräm. Du behöver små mellanrumsborstar och speciell tandborste eller eltandborste. Avsluta med att skölja med fluor.

Om du slarvar med rengöringen blir det lätt karies, hål i tänderna. Tandköttet kan blöda, bli inflammerat och ömt. Sköter du dina tänder på rätt sätt behöver du inte oroa dig för det.

Borsta tänderna med fluortandkräm. Använd tvåradig tandborste eller eltandborste med speciellt borsthuvud.

Gör rent mellan tänderna samt vid tandställningens bågar och fästen med mellanrumsborstar. För att komma åt där tänderna sitter trångt kan du behöva mjuka, flossade tandstickor.

Skölj med fluor varje dag.

Mat och dryck

Låt tänderna vila ett par timmar mellan varje måltid. Undvik sura eller söta drycker och att småäta mellan måltiderna.

Välj vatten när du är törstig.

För att fräscha upp ditt leende och ta bort matrester, kan det vara skönt att borsta tänderna efter att du har ätit.

Bit inte i hårda eller sega saker. Skär i bitar sådant som morötter, sega biffar och hårda äpplen, innan du stoppar dem i munnen. Ät inte kola och knäck. Att inte bita i hårda eller sega saker minskar risken för att metallbågen/tråden glider åt sidan eller böjer sig.

Om det händer något med tandställningen ska du komma till oss. Vänta inte, då kan behandlingen ta längre tid.

hem_tandreglering2

tandreglering