Vad innebär en behandling med Restylane?

Före behandlingen
Börja med att avtala ett möte med en utbildad behandlare. Kom till konsultationen förberedd på att samtala om dina personliga önskemål och förväntningar samt få rekommendationer om vilken behandling med Restylane som passar dig bäst. Rekommendationen utgår från vad du vill uppnå, dina ansiktsdrag och personliga livsstilsfaktorer. Efter konsultationen kommer du att få lämplig behandling.

Under behandlingen
Restylane injiceras i små mängder i huden med en mycket tunn nål. Gelen ger naturlig volym som slätar ut linjer och rynkor, framhäver ansiktets form eller skapar fylligare läppar. En produktvariant som heter Restylane Vital gör huden smidigare och förbättrar dess struktur, samt återställer och bevarar fuktbalansen i huden.

Behandlingen går snabbt, oftast tar den 15 – 30 minuter. Behandling med Restylane påverkar inte ansiktsuttrycken och resultatet syns i regel omedelbart.

Efter behandlingen
Restylane är biologiskt nedbrytbart vilket innebär att den naturligt försvinner ur kroppen. En uppföljande behandling brukar behövas efter 6–12 månader, beroende på individuella faktorer och vilket område som behandlats. Rådgör med din behandlare om när en uppföljning kan vara lämplig.

Efter en behandling kan en del reaktioner uppstå. Den vanligaste är lätt rodnad, svullnad, klåda, blåmärken, smärta och ömhet. Reaktionerna är vanligen milda till måttliga och försvinner oftast inom kort efter injektionen. Vanligtvis försvinner de av sig själva inom en eller två dagar efter behandlingen, men efter vissa behandlingar kan de vara längre.

Vad ska jag tänka på när jag överväger en behandling?
Först och främst ska du alltid kontakta en utbildad behandlare för att vara säker på att behandlingen utförs korrekt. För din egen skull, var beredd att under konsultationen berätta om eventuella sjukdomar du haft eller om du gjort andra liknande behandlingar.

Hur länge syns effekten av en behandling med Restylane?
En av de stora fördelarna med Restylane är att effekten är långvarig men inte permanent. Hur länge beror på flera faktorer t.ex. din hudtyp, livsstil och ålder. Efter den inledande behandlingen, rekommenderas normalt uppföljningsbehandlingar ungefär var sjätte till tolfte månad. En behandling av läpparna behöver oftast upprepas efter ungefär sex månader.

Kan vem som helst behandlas med Restylane?
De flesta kan ha glädje av en behandling med Restylane. Om du vill släta ut linjer och rynkor eller skapa mer markerade eller fylligare läppar kan Restylane vara till hjälp. Likaså, om du vill markera dina ansiktskonturer, till exempel kinder eller haka, eller föryngra huden i ansiktet, på dina händer, halsen eller dekolletaget så är Restylane ett bra alternativ för dig.

I samband med konsultationen före behandlingen bör du diskutera tidigare eventuella sjukdomar med din behandlare och också berätta om du gjort andra liknande behandlingar tidigare.

Behöver man smärtlindring i samband med en behandling?
Eftersom vi alla upplever smärta olika finns det varianter av Restylane både utan och med inbyggd bedövning vilket kan kännas tryggt. En bedövningskräm kan också vara ett bra alternativ för att göra din behandling så behaglig som möjligt. En annan form av bedövning, dentalblockad (liknande den hos tandläkaren), används ofta för att bedöva vid behandling av läppar.

Finns det några risker med Restylane?
Mer än 15 miljoner behandlingar har utförts sedan Restylane lanserades 1996. Reaktioner mot produkten är sällsynta. Injektionsrelaterade reaktioner förekommer, vilket kan uppstå vid alla sorters injektioner. De vanligaste är lätt rodnad, svullnad, klåda, blåmärken, smärta och ömhet. Reaktionerna är vanligen milda till måttliga och försvinner oftast inom kort efter injektionen.

Vanligtvis försvinner de av sig själva inom en eller två dagar efter behandlingen, men efter vissa behandlingar kan de vara längre, ibland ända upp till två veckor. Efter en läppförstoring kan dina läppar vara svullna i upp till en vecka.

Kontakta din behandlare vid kraftigare reaktioner eller om de pågår längre än en vecka.

Som vid alla injektioner finns en liten infektionsrisk. Lokala inflammationsreaktioner, beskrivna som milda till måttliga och som vanligen reglerar sig själva inom två veckor, har rapporterats, men sällan.
För mer information och förklaringar om biverkningar, vänd dig till oss.

Vilken klinisk erfarenhet finns bakom Restylane?
Restylane är den mest beprövade och undersökta fillern baserad på hyaluronsyra som finns att få idag. Den är normen inom sitt område. Dess säkerhet och effekt är kliniskt bevisade och stöds av omfattande kliniska data. Restylane har använts i 14 år och i mer än 15 miljoner behandlingar över hela världen. Forskning och utveckling pågår fortlöpande.

Finns det olika Restylane?
Restylane består av en serie olika produkter som är särskilt anpassade för dina personliga behov. Rådgör med din behandlare under konsultationen före behandlingen vilken produkt som bäst passar dina behov.

Vem är behörig att ge behandlingar med Restylane?
Medicinskt utbildade personer, i enlighet med svensk lagstiftning. Behandlare ska också ha gått utbildning hos Q-Med och vara certifierade att använda Restylane.

Vem tillverkar Restylane?
Restylane utvecklas och produceras av det svenska -företaget Q-Med AB med huvudkontor i Uppsala, och kontor runt hela världen. Q-Med arbetar kontinuerligt med forskning och utvecklingsprogram där säkerhet och kvalité har högsta prioritet. Restylane har idag visats vara säker, effektiv och långvarig, något som stöds av erfarenheten från mer än fjorton års klinisk användning och mer än 15 miljoner behandlingar över hela världen.

Kan man använda Restylane om man gjort en laserbehandling?
Ja, men om du nyligen fått en laserbehandling eller gjort en kemisk peeling är det bra att vänta tills området är fullständigt läkt och huden är som vanligt igen. Rådgör med din behandlare.

Hur tillverkas Restylane?
Q-Med har en patenterad, unik teknologi, NASHA, som stabiliserar hyaluronsyra så att den blir långlivad med ändå liknar kroppens egen hyaluronsyra.

Vad är hyaluronsyra?
Hyaluronsyra är en sockermolekyl som naturligt förekommer i nästan alla levande organismer. Den binder vatten och kan fungera som smörjmedel och stötdämpare i kroppens rörliga delar, till exempel lederna. Den är också viktig för transporten av näringsämnen och för regleringen av hudens fuktbalans.