Tandblekning

Fråga alltid efter en ansvarig tandläkare eller tandhygienist innan du utför en tandblekning. Tandblekning på 1 timme med Zoom finns endast tillgänglig via legitimerade tandläkare eller tandhygienister. Endast den professionella tandvården kan tänder och har nödvändig kunskap och utbildning. Deras yrkeskompetens gör att de kan bedöma dina möjligheter för en säker och trygg behandling med bästa resultat som följd.

Den samlade odontologiska expertisen varnar för att utföra en tandblekning utanför den professionella tandvården. Utan en legitimerad tandvårdsutbildning saknas nödvändig kunskap om verkningsmekanismer, risker och bieffekter i och kring munhålan vilket kan ge oönskat resultat.

Läs nedan om vilka olika tandblekningsmetoder vi kan erbjuda dig. Därefter kan du ta del av vilka frågor som vanligtvis ställs av patienter.

Om Zoom blekningslampa

Tandblekning på 1 timme med Zoom är det senaste och det bästa inom tandblekning. Zoom är bland annat känd från ”Extreme Makeover” i Kanal 5. Happy Hour – tandblekning på 1 timme med Zoom ger dig ett vitare leende på en dryg timme och finns endast hos din tandläkare eller tandhygienist. Zoom har funnits på marknaden sedan 2002 och används av 74 000 tandläkare/tandhygienister världen över.

Med Zoom blekningslampa får du vitare tänder direkt hos din tandläkare eller tandhygienist. Lampan är mycket effektiv och bleker dina tänder i genomsnitt 8 nyanser ljusare. Lampan används i kombination med en bleknings gel som appliceras på dina tänder. Själva lampblekningen tar en timme och hela behandlingen inklusive förberedelser tar cirka 1,5 timmar.

Så här går behandlingen med Zoom blekningslampa till:

1. Tandläkaren gör en färgtagning av den ursprungliga tandfärgen.

2. Tandkött och slemhinnor skyddas med ett material och bleknings gel appliceras på tänderna.

3. Zoom lampan är aktiv under 3 x 20 minuter eller 3 x 15 minuter och bleker under denna tid tänderna.

4. Efter behandlingens slut har tänderna blivit i genomsnitt 8 nyanser ljusare. Tandläkaren har eventuellt även gjort avtryck för hemblekningsskenor som skickas med hem.

Zoom – Marknadens Bästa Blekning

Happy Hour – tandblekning på 1 timme med Zoom är marknadens bästa tandblekning. Allt enligt flera branschtidskrifter och svenska tester.

Dentaltidskriften Reality har efter utvärdering kommit fram till att Zoom ger det bästa kliniska resultatet. Tidskriften har gett Zoom utmärkelsen ”Reality’s Choice”, ”Number One” och ”Five Star Award”.

Branschtidskriften CRA (Clinical Research Associates) har även gett Zoom utmärkelsen ”Outstanding Products”. The Dental Advisor har vidare utsett Zoom till ”Editors’ Choice” och gett produkten högsta betyg (5+).

I Dental Town har läsarna röstat och gett Happy Hour – tandblekning på 1 timme med Zoom den prestigefyllda utmärkelsen ”Townie Choice Award 2005” som även syns på bilden bredvid.

Happy Hour – tandblekning på 1 timme med Zoom har även fått högsta betyg av hälsotidningen Må Bra. Må Bra har testat flera produkter på marknaden och kommit fram till att Zoom är värd den högsta utmärkelsen.

zoom

Pris för Zoom Blekning: 3900 SEKBehandlingsgång
Första steget är att bestämma på en färgskala vilken färg dina tänder har nu.
Behandlingen börjar med att vi skyddar dina läppar, tandkött och tunga. Sedan läggs bleknings gel på i 3 gånger 15 minuter. Tänderna blir belysta med en UV- lampa under behandlingen. Under behandlingen ligger du bekvämt i våra mjuka tandläkarstolar.

När behandlingen är klar efter ca 1 timme tittar vi på nytt på färgskalan för att se vilken vit nyans dina tänder har nu. Förhoppningsvis får resultatet dig att le och skratta lite extra.
Det finns idag inga kända biverkningar av tandblekning förutom att du under behandlingen och en kort tid efter (ca 24 timmar) kan uppleva att det ilar till i tänderna.

Efter blekningen är det viktigt att du under 48 timmar endast intar ”vit” mat och dryck som exempelvis mjölk, ris och kokt fisk. Du ska även undvika att röka och snusa. Vi har valt att arbeta med Zoom eftersom det är en väldokumenterad och beprövad metod. Vi tycker också efter att ha provat andra metoder att det är Zoom som ger det bästa resultatet.

Airflow

Med airflow avlägsnas beläggningar och missfärgningar snabbt och lätt från dina tänder. En stråle av luft, bicarbonat och vatten avlägsnar utan smärta fläckar och spår av kaffe, te och tobak. Sprayen smakar citron eller mint så efteråt känns det mycket fräscht och behagligt i munnen och du får omedelbart ett vitare, vackrare leende.

För dig som vill bleka hemma i din egen takt

Hemblekning är en behandlingsmetod för ljusare och vitare tänder för dig som vill bleka i hemmet i din egen takt. Metoden är även lämplig för dig som vill fräscha upp ditt leende efter en tidigare tandblekning.

Hemblekning sker med en individuellt anpassad blekningsskena i mjuk plast som fylls med en gel och placeras över tänderna. Behandlingen föregås av en undersökning av en legitimerad tandläkare eller tandhygienist som ordinerar lämplig behandlingstid. Själva behandlingen utförs i hemmet och i överensstämmelse med de instruktioner som givits av tandläkaren/tandhygienisten. Vid behov kan du rekommenderas att komma på återbesök till tandläkaren/tandhygienisten för kontroll av uppnått resultat.

Behandlingen kan antingen ske på dagen med två behandlingar om 30 minuter vardera med Day White eller på natten medan du sover med Nite White. Den generella behandlingstiden är 7-10 dagar och ger ett 2-3 nyanser ljusare leende.

hem_tandblekning

Vanliga frågor och svar

Vad är tandblekning?
Tandblekning innebär att en bleknings gel placeras på dina tänder. Bleknings gelen innehåller väteperoxid som bleker missfärgad emalj och dentin. Behandlingstiden vid tandblekning kan påskyndas genom blekning med ljus såsom med Zoom.

Varför blir tänder missfärgade?
Naturligt åldrande, kaffe, te, Coca Cola, rödvin och tobak gör tänder missfärgade. Antibiotika och fluor kan även orsaka missfärgningar under den tid då tänderna växer.

Är tandblekning farligt?
Omfattande forskning och kliniska studier visar att tandblekning under överinseende av tandvårdspersonal är säkert för tänder och tandkött. Idag finns det en gedigen mängd vetenskaplig information om professionell tandblekning. Därmed kan det också konstateras att behandlingen är både effektiv och säker. Socialstyrelsen skriver följande om tandblekning: För rätt patient, med korrekt diagnos, behandlingsplanering och teknik är blekning av missfärgade tänder den minst invasiva metoden för att uppnå förbättrad estetik. Behandlingen utgör idag ett väl dokumenterat alternativ till mer omfattande korrigerande terapi.

Finns det någon som inte kan bleka sina tänder?
Nästan alla som vill ha ett vitare och vackrare leende kan få just detta genom professionell tandblekning. Socialstyrelsen skriver att patientens tandhälsa skall vara så optimal som möjligt inför en behandling. För att kontrollera detta bör du konsultera utbildad tandvårdspersonal. De gör en professionell undersökning av dina tänder och kontrollerar vilka typer av missfärgningar som finns. De kontrollerar även om det finns isande tandhalsar, blottlagda rotytor, tandborstskador, tunn emalj, otäta fyllningar eller några hål i tänderna som kan medföra problem om de inte behandlas. Befintliga lagningar, fasader, kronor och broar påverkas inte signifikant av en tandblekning och kan efter önskemål göras om efter en blekning för att anpassas till den nya ljusare färgen. Tandblekning bör ej utföras i kombination med graviditet eller i samband med amning eftersom det finns begränsad erfarenhet.

Finns det någon åldersgräns för tandblekning?
Generellt sett finns det ingen åldersgräns vare sig uppåt eller nedåt när det gäller tandblekning. När det gäller unga personer är frågan naturligtvis vilket behov som finns – ofta är tänderna hos unga människor relativt ljusa. Undantag finns naturligtvis och finns det en korrekt indikation utan kontraindikation är det acceptabelt att utföra en behandling även på unga personer. Ibland förekommer det en åldersgräns på 18 år, men det har mer att göra med att personer under 18 år är minderåriga och att det krävs målsmans godkännande för en behandling. Vad som är viktigt att poängtera är att unga personers tänder oftast har stora pulparum i relation till tanden i övrigt varför en blekning på unga människor lättare kan ge upphov till ilningar och isningar. Detta är i sig ingen direkt kontraindikation men bör beaktas vid en eventuell behandling.

Kan jag bleka trots lagningar, fasader, kronor eller broar?
Ja, en tandblekning ger ingen signifikant påverkan (varken positiv eller negativ) på vare sig lagningar, fasader, kronor eller broar. Befintliga lagningar, fasader, kronor och broar kan efter önskemål göras om efter en blekning för att anpassas till den nya ljusare färgen.

Finns det några biverkningar?
En tandblekning kan hos vissa personer orsaka tillfällig känslighet i tänderna med ilningar och isningar som följd under och/eller efter behandlingen. Denna tillfälliga känslighet försvinner alltid inom 1-3 dagar. Tala med ditt tandvårdsteam om du vet att du har besvär med ilningar och/eller isningar. De kan hjälpa dig att behandla detta effektivt.

Hur länge varar resultatet?
Dina tänder kommer alltid att vara ljusare än de var innan behandlingen. Vill du behålla ett ”nyblekt” utseende kan du fräscha upp dina tänder genom att bleka dem igen efter ett par år, antingen med en kortare Zoom-behandling eller genom en hemblekning med DayWhite eller NiteWhite under 2-3 dagar.

Hur mycket ljusare blir mina tänder?
Blekning med Zoom har visat sig ge marknadens bästa resultat enligt branschtidskriften Reality. Exakt hur mycket vitare dina tänder blir beror bland annat på vilken färg de har från början. Zoom bleker i genomsnitt upp till 8 nyanser och så många som 13 skalors färgförändring har dokumenterats.

Hur fungerar Zoom tandblekning?
Tandläkaren/tandhygienisten gör en färgtagning av dina tänder för att få den färg som du har från början. Därefter skyddas tandkött och slemhinnor och blekningsgelen appliceras på tänderna. Efter detta startar själva behandlingen och du bleker dina tänder under 3 x 20 minuter. Efter behandlingen har tänderna blivit i genomsnitt 8 nyanser ljusare.

Vad kostar det?
Marknaden för tandvård är fri och varje enskild privatpraktiserande tandläkare sätter sina egna priser. Inom folktandvården för varje landsting följer man en generellt fastsatt prislista.
Priset för att bleka sina tänder varierar beroende på metod och vad som inkluderas i respektive behandling. En blekningsbehandling på plats i tandläkarpraktiken på en timme kostar något mer än en behandling som utförs i hemmet under en längre tid. Konsultera ditt tandvårdsteam för mer specifika prisuppgifter.